Back to All Events

Lekker Lupine b2b community dag op het bloeiende lupineveld

Terugblik Lekker Lupine b2b communitydag

Voor het 4e jaar op rij organiseerden we de Lekker Lupine community dag op- en rond het bloeiende lupineveld bij Ekoboerderij de Lingehof.

Tijdens deze middag draaide alles om het 'gouden boontje' van Nederlandse bodem. We richtten ons op het versterken en opbouwen van ketenrelaties, het proeven en ontdekken van nieuwe producten en het leren over de teelt van lupine te midden van het prachtige lupineveld. Daarnaast deelden we kennis over innovatieve teeltmethoden en de voedingswaarde van lupine. Kortom een studie, ervarings en netwerkdag dóór en vóór de b2b community rondom de teelt, verwerking en afzet van lupine.

Lees en vindt hieronder informatie over:

1. Programma
2. Verslag van de bijeenkomst
3. Foto’s van de bijeenkomst
4. Inhoudelijke kennis gedeeld op deze dag delen we via onze kennisbank
5 . Info over lupine kopen


1. Programma B2B communitydag 28 juni 2024

14.30 inloop 

15:00-15:45 Opening 

André Jurrius en Marieke Laméris nemen je mee in de reis van Lekker Lupine: van teelt, verwerking, afzet, ketensamenwerking en de bouw van het inspiratiehuis.

Daarna gaan we in gesprek met experts en telers over eiwittransitie, innovatieve teeltmethoden en bijzondere eigenschappen Lupine - vanuit het OMEGA project.
- Anna van de Bijl van PO Eiwitboeren van Nederland
- Mariët van de Noort van MFH Pulses
- Iris Flamand van Louis Bolk Instituut

15:45-16:45 Veldbezoek - kennis delen teelt

Het verhaal van de lupineplant, waarom is deze zo bijzonder? Door Linda Calciolari (Ekoboerderij de Lingehof), Peter Keijzer (Louis Bolk Instituut) en Marieke Laméris (Proeflab Wageningen)

Studie bijeenkomst op het lupineveld voor (geïntersseerde) lupinetelers. Een aparte verdiepingsessie over de de teelt (rassen, zaaien, teeltjaar, uitdagingen) en kijken we naar mengteelt proeven van van het OMEGA project. Met Udo Prins & André Jurrius , Maria van Boxtel en Olivia Elsenpeter (Louis Bolk Instituut, Ekoboerderij de Lingehof en Land & co)

16:45-18:30 Proef de boon met haar verhalen

We laten je kennis maken met nieuwe lupineproducten én we zullen het verhaal horen achter de bereiding, verwerking en samenwerkingen binnen de keten. Dit alles door Lekker Lupine in samenwerking met o.a. BOON, Udea, Inveja, Vitam, Compass Group, Boerderij het Binnenveld, Jorrit de Streekbakker.

 18:30-19:00 Borrel en posterpresentaties
door oa Transitie Coalitie Voedsel, BOON, Compass, Louis Bolk Instituut, HAS Green academy, Ekoboerderij de Lingehof, BeanDeal


2. Verslag bijeenkomst

Kijk op de Kennisbank van deze site voor een uitgebreid verslag van de bijeenkomst - inclusief veldexcursie voor telers. Tekst: Maria van Boxtel van Land & Co


3. Foto’s

Het Voedselpodium maakte dit mooie beeldverslag:


4. Inhoudelijke kennis over lupineteelt voor humane consumptie

Het Louis Bolk Instituut heeft op basis van de vorig jaar verschenen uitgebreide teelthandleiding voor lupine, dit jaar een serie van 4 Factsheets ontwikkeld voor (geïnteresseerde) lupinetelers en deze gepresenteerd met de telers. Download via onderstaande button de factsheets lupineteelt.

Het Louis Bolk Instituut heeft op basis van de vorig jaar verschenen uitgebreide teelthandleiding voor lupine, dit jaar een serie Factsheets ontwikkeld voor (geïnteresseerde) lupinetelers. De ontwikkeling van deze factsheets en het delen van kennis tijdens deze studiebijeenkomst rondom teelt is mede mogelijk dankzij het SABE project: ‘kennisdelen lupineteelt voor humane consumptie’ via Proeflab Wageningen. Dit SABE project is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en de EU. Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn Platteland.

Het Louis Bolk instituut presenteerde de kaart van Nederland waar je lupine kan telen. Op basis van de eigenschappen lupine, bodem- en waterkaarten en de maatschappelijk opgaves, zijn potentiële teeltgebieden geselecteerd. De geschiktheid hangt af van grondsoort en bodem, grondwaterstand en zuurgraad. Daarnaast leveren eiwitgewassen een bijdrage aan bodem- en waterkwaliteit, verlagen van klimaatemissies (lachgas en CO2) en biodiversiteit. De combinatie van geschiktheid en bijdragen leidt tot identificatie van een aantal potentiële teeltgebieden.

De poster is een product op basis van onderzoek uitgevoerd door Strootman Landschapsarchitecten in samenwerking met het Louis Bolk Instituut in opdracht van WWF-NL.


5. Lupine kopen

Lupine kopen: neem contact op met verkoop@lekkerlupine.nl
1. Hele lupineboon in pakje van BOON, of biologische bonen in glas
2. Lupinemeel ism Inevja
3. Lupine spreads - na de zomer
4. Lupineballetjes in samenwerking met Udea - na de zomer
5. Lupine droge bonen - na de zomer - oogst 2024 (biologisch en natuurinclusief)
6. Lupine hybride burgers met kip of rund - met boerderij het Binnenveld


De organisatie van deze dag is onderdeel van het project “Lupine van Nederlandse bodem, klaar voor de markt!”. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en de EU. Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.

Previous
Previous
June 7

Lupine-Asperge diner op de Wageningse Eng

Next
Next
July 4

BioVelddag