Onze missie

Lupine op ieders bord! Lekker Lupine! stimuleert de consumptie en organiseert de teelt en afzet van biologische en natuur-inclusieve lupinebonen in Nederland. Hiermee dragen we bij aan de eiwittransitie.

lupineteelt voor humane consumptie in Nederland via Lekker Lupine

“We zijn super trots op de betrokken telers, die samen met ons hun nek uit steken en pionieren om dit waardevolle en eiwitrijke gewas weer terug op de NL akkers en de borden te krijgen”

Onze aanpak
Lekker Lupine

We focussen op deze 3 pijlers, tegelijkertijd:

  1. Teelt en teelt ontwikkeling

  2. Afzet en productontwikkeling

  3. Community: van consument t/m zaadleverancier

 
  • We binden en verbinden biologische, biodynamische en natuur-inclusieve telers. We hanteren een coöperatief model, en hebben een pool met bio telers en natuur-inclusieve telers - waaronder de LuPeel telers uit de Peel

  • We delen kennis over lupineteelt met aangesloten lupinetelers

  • We stimuleren productontwikkeling zodat er een breder assortiment op de markt beschikbaar komt.

  • We brengen vanaf najaar 2024 ook zelf producten als spreads en meel op de markt onder eigen label

  • We verbinden en werken samen met de gehele voedselketen, kennisinstellingen, overheden, consumenten en overige belanghebbenden.

  • We geven bekendheid aan lupine voor humane consumptie.

  • We verzamelen, initiëren en delen wetenschappelijke en toegepaste kennis.

  • We zijn te boeken (betaald) voor bijeenkomsten en events om lezingen te geven inspiratiesessies te verzorgen en natuurlijk proeverijen.

Vragen?
Neem contact met ons op ⟶

Ons team

Andre Jurrius bio-dynamisch akkerbouwer

André Jurrius

Ekoboerderij de Lingehof, teler,  bestuurslid en co-founder Lekker Lupine!

André Jurrius, biodynamisch akkerbouwer. Sinds 2005 startte hij op zijn geboortegrond ekoboerderij de Lingehof. Vanaf het begin teelt hij biologisch en vanaf 2018 is de Lingehof gecertificeerd voor het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw. Op zo’n 135 hectare verbouwt hij 14 verschillende gewassen.

Sinds 2008 teelt André Lupine voor humane consumptie en is daarmee één van de koplopers in Nederland en bindt nu via Lekker Lupine akkerbouwers om gezamenlijk de teelt in Nederland te vergroten en optimaliseren.

In Food100
André werd in 2021 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.

Marieke Laméris - fotograaf Annemarie Kleve

Marieke Laméris

Proeflab Wageningen, directeur, bestuur en co-founder Lekker Lupine!

Marieke is een echte verbinder, inspirator en activator. Vanuit haar bedrijf Proeflab Wageningen draagt zij haar visie en werkwijze uit: “Ik geloof erin dat de voedselvraagstukken van nu expertise en aandacht vragen vanuit verschillende disciplines. Wanneer je vanuit verschillende perspectieven en achtergronden kijkt naar de voedselvraagstukken van vandaag, zoals de eiwittransitie, dán kom je verder. “Via Lekker Lupine komt voor mij alles samen. Geweldig om aan de basis te staan en dit samen met André en velen die nu al bijdragen verder uit te bouwen. Over 10 jaar heeft iedereen lupine gegeten in Nederland en heeft het een goede plek in het bouwplan van onze telers.”

3 x in Food100
Marieke werd in 2020, 2021 en 2022 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.

FVMB_Fc.jpg

”Shaping the future of food together”

Lekker Lupine is lid van Foodvalley NL en The Protein Cluster (TPC). Lees hier meer over Foodvalley NL en haar leden.

BeanDeal 2.0 alweer in de maak!

Lekker Lupine is ondertekenaar en partner van de BeanDeal. Samen maken we peulvruchten - waaronder lupine - van Nederlandse bodem weer terug op de akkers en de borden.

Bonen in de spotlight!

Een actie week in Nederland rondom Wereldpeulvruchtendag. Natuurlijk zijn wij als Lekker Lupine weer partner. 10 t/m 16 feb 2025.

De start van Lekker Lupine!

Maart 2020: winnaars #Rabofoodforward
André Jurrius - biodynamisch akkerbouwer, Marieke Laméris - marketeer en projectmanager, Machiel Kommers - adviseur bij LNV en Thomas Poels , net-afgestudeerde aan de HAN Food & Business, ontmoeten elkaar in Ede tijdens Foodforward Gelderland . Op de foto v.l.n.r. Mariska de Kleijne - directeur Rabobank Vallei en Rijn, André Jurrius, Marieke Laméris, Machiel Kommers, Thomas Poels.

rabo-food-forward-gelderland-eiwit-cooperatie-beste-idee-rabo-food-forward-in-gelders-landschap-1280x680.jpg

Lekker Lupine! in het nieuws