Lupine challenge is van start!
Vandaag is de Lupine Challenge van start gegaan! In het kader van het open educatie programma van OnePlanet Research Center, werken studenten van de opleiding Food Technology van Hogeschool van Hall Larenstein de komende maanden aan een innovatief product op basis van lupine. Het doel? Een product dat niet alleen vernieuwend is, maar ook lekker én voedzaam!
Tijdens de kick-off kregen de studenten een rondleiding door Marieke Laméris bij Lekker Lupine en werd er veel interessante informatie gedeeld. De studenten gaan aan de slag met de hele lupineboon, waarbij ze onderzoek doen naar onder andere complexe koolhydraten, vetten, eiwitten en de verwerking van afvalschilletjes. Ze zullen geur- en smaakonderzoek doen, het product karakteriseren en nadenken over de inzet van sensortechnologie in het productieproces.
Creativiteit stroomt al volop: van plantaardige bitterballen tot tempeh op basis van lupine en zelfs een product speciaal voor topsporters!
We kunnen niet wachten om over 20 weken te zien waar deze ideeën toe leiden! Deze samenwerking biedt prachtige kansen voor alle betrokken partijen: Lekker Lupine leert meer over de verwerking van de boon, Hogeschool Van Hall Larenstein versterkt haar transitiegericht onderwijs, en OnePlanet stimuleert innovaties in smart food processing. Samen werken we aan een duurzame toekomst! 🌿💪
Natuurlijk maakte een veldexursie onderdeel uit van dit programma. Linda Calciolari van Ekoboerderij vertelde de studenten van alles over lupineteelt en de proefvelden (lupine, haver, deder) die nu bij de boerderij staan van het OMEGA project en dat het natuurlijk ook interessant is om te kijken of er in de producten straks ook ingrediënten uit deze mengteelt gebruikt kunnen worden!