Lekker Lupine en bakkerij Van der Westen bundelen krachten voor eiwitrijk en duurzaam brood

Amsterdam, 9 april 2025 – Lekker Lupine heeft tijdens PLANT FWD in Amsterdam een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met Van der Westen organic family bakery. Dankzij deze samenwerking zal bakkerij Van der Westen biologisch lupinemeel van Nederlandse bodem verwerken in brood, met mogelijk uitbreiding naar andere producten. Deze overeenkomst is voortgekomen uit het Plant Protein Forward initiatief van Foodvalley, Rabobank en het Provinciaal Eiwitnetwerk NL.

Hoogwaardig en duurzaam lupinemeel dankzij samenwerking met Inveja
Dankzij een eerder gerealiseerde meerjarige samenwerking met Inveja, eveneens als onderdeel van Plant Protein Forward, is Lekker Lupine in staat om hoogwaardig en eiwitrijk lupinemeel aan te bieden aan partijen zoals bakkerij Van der Westen. Lupinemeel is een duurzaam en voedzaam ingrediënt dat perfect aansluit bij de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten in de voedingsindustrie.

Het gebruik van lupinemeel in bakkerijproducten is niet nieuw; het is een perfect ingrediënt vanwege zijn uitstekende functionele eigenschappen, zoals een hoog eiwitgehalte, goede binding en een natuurlijke verbetering van de textuur en smaak. Echter, veel lupinebonen worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Australië. Wat deze samenwerking uniek maakt, is dat vanaf nu op grote schaal Nederlands lupinemeel wordt toegepast in brood, wat bijdraagt aan een duurzamere en meer regionale voedselketen.

Een belangrijke stap naar zelfvoorziening in plantaardige eiwitten
“Deze samenwerking markeert een belangrijke stap naar zelfvoorziening in plantaardige eiwitten, zoals geformuleerd in de Nationale Eiwitstrategie en de daaruit volgende Bean Deal,” aldus Marieke Lameris, mede-eigenaar van Lekker Lupine. “Bakkerij Van der Westen is een innovatieve partner die ons helpt om lupine uit Nederland breed toegankelijk te maken voor de consument.”

Bakkerij Van der Westen is enthousiast over de mogelijkheden die lupinemeel biedt. “De toevoeging van lupinemeel aan onze producten stelt ons in staat om voedzamere en duurzamere opties te bieden zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit,” zegt Gerrie van der Westen van Bakkerij van der Westen.

Het eiwitrijke brood of andere te ontwikkelen bakkerij producten zijn vanaf de nieuwe oogst na de zomer verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza. We hebben de ambitie om gezamenlijk nog meer heerlijke producten op basis van lokale lupine te ontwikkelen en de klanten mee te nemen in het verhaal, van bodem, boer , bakker tot bord.

Plant Protein Forward als katalysator voor samenwerking
De samenwerking tussen Lekker Lupine, Inveja en bakkerij Van der Westen onderstreept het succes van Plant Protein Forward, gericht op het vergroten van de afzet van in Nederland geteelde eiwitgewassen via een innovatieve wijze van ketensamenwerking. Met deze stap wordt een concrete bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de voedselketen, met een gezond verdienmodel voor de Nederlandse agrariër.

Marieke Laméris,
Gerrie van der Westen en Paul van Zanten ondertekenden tijdens het PLANT FWD congres op 9 april 2025in Amsterdam de samenwerking in de stand van Inveja en Lekker Lupine

Dank voor Ketensamenwerking
Vanuit Lekker Lupine zijn we Steven IJzerman van Udea en tijdelijke ketenversterker Drees Peter van den Bosch dankbaar voor hun inzet om Bakkerij van der Westen en Lekker Lupine met Inveja bij elkaar te brengen.

Next
Next

Terugblik #BeanMeal week