Eerste biologische lupinemeel van Nederlandse telers

Twello/Wageningen, 31 mei 2024.

INVEJA en Lekker Lupine kondigen met trots hun samenwerking aan, resulterend in de introductie van het eerste biologische lupinemeel van Nederlandse telers. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame en lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten.

Een film van Maria Kolossa en Maxime van der Maesen - mede mogelijk gemaakt door Urgenda.

Dutch Lupin: een samenwerking voor de toekomst

De samenwerking, gestart onder de naam Dutch Lupin, combineert de expertise van INVEJA, onderdeel van een Franse coöperatie met een productielocatie in Twello, en het innovatieve initiatief van Lekker Lupine, opgericht door André Jurrius en Marieke Laméris in 2021. Beide organisaties delen de visie om lupine, een veelzijdige en voedzame peulvrucht, terug op de Nederlandse akkers en borden te brengen.

Duurzaam en voedzaam: Het gouden boontje

Lupine, ook wel het gouden boontje genoemd, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en volledig aminozuur profiel. Daarnaast draagt de teelt van lupine bij aan bodemgezondheid en biodiversiteit, wat het tot een duurzame keuze maakt voor zowel consumenten als boeren.

Een primeur voor Nederland

Tot nu toe werd bijna alle lupine die in Nederland werd vermalen geïmporteerd uit landen zoals Australië en Frankrijk. Met de start van Dutch Lupin komt hier verandering in. Voor het eerst wordt Nederlandse biologische lupine verwerkt tot meel, bits en grits, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van brood en bakkerijproducten tot plantaardige vlees- en zuivelalternatieven.

Eerste productie succesvol afgerond

In mei 2024 vond de eerste productie van getoast meel plaats. Dit markeert een belangrijke stap in de beschikbaarheid van lokaal geproduceerd biologisch lupinemeel, met voordelen voor zowel grootzakelijke als klein zakelijke gebruikers.

André Jurrius en Marieke Laméris van Lekker Lupine: “We zijn er trots op dat we met INVEJA deze stap hebben genomen. Hierdoor kunnen we als primeur nu voor het eerst lupinemeel van Nederlandse bodem op de markt brengen én samen goede afspraken hebben gemaakt over een eerlijke verdeling in de keten. Dat biedt niet alleen perspectief voor onze Lekker Lupine telers, Eiwitboeren van Nederland, maar ook voor verwerkers die op zoek zijn naar een product dat invulling geeft aan hun duurzaamheidsdoelstellingen” Ook Paul van Zanten, Sales Manager bij INVEJA is enthousiast over deze samenwerking: “Samen werken we aan een duurzamer en gezonder Nederland met biologische lupine van eigen bodem”

Lupinegebak voor Nederlands Elftal

Op 31 mei werd de eerste partij lupinemeel feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van partners die deze keten mee mogelijk maken: bakker Frank van Eerd van de Bisschopsmolen, Jeroen Willemsen – Innovation Lead Protein Transition bij Foodvalley NL, Kees Pieters verantwoordelijk voor agrofood innovatie binnen de provincie Gelderland, Drees Peter van den Bosch ketenregisseur voor Lekker Lupine, André Jurrius Lekker lupine teler en mede-eigenaar Lekker Lupine, familie van Lekker lupineteler Batem Bio, Paul van Zanten verantwoordelijk voor Sales binnen INVEJA en Marieke Laméris – mede eigenaar van Lekker Lupine.

Bakker Frank van Eerd trakteerde de aanwezigen op lupinegebak dat hij ook zal serveren aan het Nederlands Elftal tijdens de EK.

Bean Deal en de toekomst van Nederlandse peulvruchten

Deze samenwerking is een concrete invulling van de BeanDeal die beide partijen ondertekenden. De BeanDeal heeft als doel om meer peulvruchten van Nederlandse bodem op de Nederlandse borden te krijgen met een goed verdienmodel voor de teler. Dutch Lupin is een voorbeeld van hoe deze ambitie concreet wordt gemaakt.

Voor meer informatie en verkoop kunt u contact opnemen met:

INVEJA voor grootzakelijk gebruik: Paul van Zanten – sales-nl@invejafood.com

Lekker Lupine voor klein zakelijk gebruik: Marieke Laméris - verkoop@lekkerlupine.nl

Paul van Zanten van Inveja en Marieke Laméris van Lekker Lupine vullen de eerste zakken voor promotie doeleinden met Nederlands lupinemeel

Previous
Previous

De Waarde van vlinderbloemigen: ecosysteemdiensten en businessmodellen

Next
Next

Greendish: “Lupine de Superboon”