Lupine op ieders bord!
De Grüne Woche is van start!
Ben je klaar voor een bonenrevolutie? Kijk dan uit! Wij vinden dat lupinebonen op elk bord thuishoren. De boon is niet alleen goed voor de bodem en de biodiversiteit, maar ook voor onze gezondheid. De eiwitrijke peulvrucht is een echte krachtpatser! Helaas heeft de lupine lange tijd niet de aandacht gekregen die het verdient.
Het thema dit jaar is ‘voedselsystemen van de toekomst’ met aandacht voor biologisch, regionaal en eerlijk, gezond en duurzaam voedsel.
Samen met 11 andere streekproducten, elk uit een andere Nederlandse provincie, zijn we met Lekker Lupine hier aanwezig! Wij komen uit de provincie Gelderland en telen biologische Lupine bonen die van Nederlandse bodem komen. Wist je dat Lupine bonen heel voedzaam zijn en bijdragen aan onze eiwit transitie?
André Jurrius, biodynamisch akkerbouwer. Sinds 2005 startte hij op zijn geboortegrond ekoboerderij de Lingehof. Vanaf het begin teelt hij biologisch en vanaf 2018 is de Lingehof gecertificeerd voor het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw. Op zo’n 135 hectare verbouwt hij 14 verschillende gewassen. Rode uien, pompoenen, aardappelen, bieten, kolen en granen zijn de grotere gewassen. Maar André teelt ook kleinere gewassen zoals quinoa, vlas en zonnebloemen.
Sinds 2008 teelt André Lupine voor humane consumptie en is daarmee een van de koplopers in Nederland en bindt nu via Lekker Lupine bio telers om gezamenlijk de teelt in Nederland te vergroten en optimaliseren.
Op pad met Lupineboer André!
Proef en beleef hier lupine!
-
De Gieterij in Wageningen
Kom naar de unieke verpakkingsvrije winkel de Gieterij. Hier koop je ook onze lupinebonen.
-
Food Via
FoodVia bereidt de lekkerste streekproducten dagelijks vers. Kom lekker lunchen, borrelen of eten en wie weet staan vandaag onze lupineboontjes ook op de kaart in de vorm van een spread, balletje, curry of…
-
Waldhoorn
De Waldhoorn is het hele jaar door een heerlijke plek om even lekker van streekproducten te genieten na een mooie fiets- of wandeltocht over de Veluwe.
Of ga zelf aan de slag met lupine!
-
Lupinesalade van Food of Cultures
De sociale maaltijdservice biedt verse en gezonde maaltijden waarbij je niet alleen zelf maar ook een ander kan laten meegenieten. Iedere keer wordt er een verse, gezonde maaltijd met veel liefde en passie bereid door koks met afstand tot de arbeidsmarkt.
Zie hier het recept van deze heerlijke lupinesalade, gemaakt door Food of Cultures.
-
Lupinespread
Dit recept is een hit! Lekker, toegankelijk en smaakt naar meer! Een ideale spread, die je in een handomdraai maakt en tot nu toe bij iedereen in de smaak valt. We vonden dit recept in het kookboek van Martine Kittler en Barbara Klein “Koken met Lupine”. Já echt, een heel kookboek met alleen maar recepten met lupine; van ontbijt tot en met desserts.
-
Lupine mindmap van Angelique Schmeinck
Lupinebonen zijn heerlijk te verwerken in zowel koude als warme gerechten! Ter inspiratie delen we je de mindmap die masterchef Angélique Schmeinck maakte voor Lekker Lupine. Zo combineer je deze gouden boon tot de lekkerste salades, spreads, pokebowls of… we zijn benieuwd! Deel jou foto’s en recepten met ons.