De voordelen op een rij
Biologische lupine eten en telen in Nederland heeft veel voordelen. Natuurlijk weten we dat iedereen een voordeel anders ervaart, maar bij deze alles op een rij van wat wij horen uit ons netwerk. Natuurlijk kan deze lijst ook worden aangevuld.
Lupine is een zeer eiwitrijk en voedzaam gewas en daarom ook geschikt als vleesvervanger.
Lupine is een prima alternatief voor soja dat vanaf de andere kant van de wereld wordt geïmporteerd. De “voetprint” is in vergelijking met soja laag.
Lupine is net als vele peulvruchten vezelrijk en bevat veel essentiële vitamines en mineralen.
Lupine is glutenvrij.
Lupine heeft een bite en een nootachtige smaak. Het kan als ingrediënt van vele gerechten dienen en op vele eetmomenten: van granola tot en met soep, spread, smoothie, in curries, pastasauzen, burgers, in peulvruchtensalade, falafel of zelfs in zoete koekjes, gebak, ijs en brood. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Lupine is een prachtig gewas. Het ziet er aantrekkelijk uit in het landschap.
Lupine is goed voor de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Het trekt insecten aan, haalt stikstof uit de lucht en slaat dat op in de wortels. Hiermee is het een natuurlijke bemester en ook het gewas dat daarna komt heeft geen bemesting nodig.
Lupine kan goed in Nederland geteeld worden, op relatief arme zandgronden.
Lupine past prima in het teeltplan van een biologisch (dynamisch) akkerbouwbedrijf. Het zaaien en oogsten kan met dezelfde machines als waarmee de granen en bijvoorbeeld quinoa worden gezaaid en geoogst.
Lupine geeft invulling aan de groeiende vraag naar lokaal voedsel.
….. wat vindt jij?
Zie ook: