Kruiden-lupine-erwten spread
Dit recept is een hit! Lekker, toegankelijk en smaakt naar meer! Een ideale spread, die je in een handomdraai maakt en tot nu toe bij iedereen in de smaak valt. Op verzoek van de cameraman die een filmpje voor ons maakte (waar deze spread ook in voorkomt, en hij natuurlijk ook mocht proeven) komt dit recept met voorrang op de site!
We vonden dit recept in het kookboek van Martine Kittler en Barbara Klein “Koken met Lupine”. Já echt, een heel kookboek met alleen maar recepten met lupine; van ontbijt tot en met desserts. Daarnaast staan hier alle weetjes over lupine op een rij; waarom is het nu zo’n gouden boon voor mens, planeet en dier?
Deze spread is heerlijk op brood, ‘t toastje of met rauwkost.
Recept voor 6 porties ( ca 270 gram)
per portie: ca 70 gr KCAL I 4 gr eiwit I 4 gr Vet I 3 gr Koolhydraten
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 2 el olijfolie
- 50 gr. gemalen lupine bonen (uitgelekt uit pot - Machandel / Smaakt)
- 100 gr diepvrieserwten (wij maken ook wel eens een combi met edamame boontjes)
- 100 ml groentebouillon
- zout & peper
- 1 -2 el citroensap
- 1/2 bosje lentekruiden (bijv/ baslicum, kervel, peterselie, bieslook)
Bereiden:
1. Sjalot klein snijden en fruiten in de pan - ca 2 min.
2. Lupine en erwten toevoegen en ca 1 a 2. min. meebakken
3. Bouillon toevoegen, breng het aan de kook en laat het ca 4 a 5 min. zachtjes meekoken totdat vocht bijna is verdampt
4. Haal pan van het vuur en laat het wat afkoelen
5. Voeg 1 el olijfolie toe, peper en zout en pureer het fijn met de staafmixer
6. Snijd de verse kruiden fijn en meng het door de pasta
Klaar! Als je de spread nog 30 min. laat intrekken in de koelkast komt hij nog meer op smaak. Je kan dan altijd nog naar wens extra kruiden toevoegen. De spread blijft in de koelkast ongeveer 1 week goed.