Back to All Events

Biokennisweek


De Biokennisweek is een online en live event voor ondernemers die hun bedrijf verder willen brengen met biokennis en inspiratie. Tijdens deze week zullen wij aanwezig zijn op de biobeurs! Ontmoeten we elkaar daar?

Samen met Udea zal Lekker Lupine ook een workshop verzorgen!

Bestel je ticket via de website van Biokennisweek.


Titel:
Ketensamenwerking in eiwitgewassen
Praktijk case: Lupine van het land, klaar voor de markt en het bord.

Datum, locatie en tijd
Do 18 januari, Dexter 19, 16.45 - 17.45 uur.

Sprekers:
Steven IJzerman – Kwaliteits manager bij Udea
André Jurrius – Ekoboerderij de Lingehof – lupineteler en mede oprichter Lekker Lupine
Marieke Laméris – Proeflab Wageningen en mede oprichter van Lekker Lupine

Inhoud Workshop:
Waarom zou je lupine voor humane consumptie opnemen in je bouwplan? André Jurrius, bio-dynamisch akkerbouwer teelt sinds 2008 lupine en deelt zijn ervaring. Lupine zou perfect passen in het bouwplan van veel meer bio boeren in Nederland is zijn mening, en ‘de lokale teelt van vlinderbloemigen kan zelfs bijdragen aan vele voedsel en landbouwvraagstukken van nu’.  Vlinderbloemigen als lupine zijn echt ‘goud’ en verdienen het om omarmd te worden. Wie omarmt dit nog meer?

Het lijkt allemaal zo logisch om meer vlinderbloemigen als lupine terug op de Nederlandse akkers te brengen, maar dit gaat niet vanzelf. Zo moet naast veredeling óók de verwaarding richting telers op orde komen. De oprichting van Lekker Lupine bleek een gouden greep. André Jurrius ging hiervoor samenwerken met voedselveranderaar en marketeer Marieke Laméris van Proeflab Wageningen om de teelt en afzet van biologische lupine in Nederland te organiseren.

Vanaf de start in 2020 gingen zij heel praktisch aan de slag en zien ze dat steeds meer organisaties en consumenten haken aan om ook bij te dragen aan de missie om het ‘gouden boontje’ weer terug op de akkers van bio boeren te krijgen en ieders bord. Marieke Laméris deelt tijdens deze workshop de aanpak van Lekker Lupine en hoe ze met steeds meer partners uit de keten zijn gaan samenwerken. Zo ook met Udea. Kwaliteitsmanager Steven IJzerman deelt de aanpak van Udea over op welke wijze zij samenwerken in de keten en nu ook met Lekker Lupine.

BeanMeal
Daarnaast delen we ook heel praktisch info over het initiatief #BeanMeal www.beanmeal.nl en hoe u ook nog kan aanhaken. BeanMeal is een heel concreet (en smakelijk) project dat voortkomt uit de “Bean Deal” (Green Deal Eiwitrijke gewassen) dat wij en 60 andere organisatie in Nederland hebben ondertekend om de teelt en de verwaarding van vlinderbloemigen in Nederland op orde te krijgen.

In gesprek met u:
Tijdens deze bijeenkomst gaan we ook graag met u in gesprek over deze aanpak. Mogelijk wilt u ook aansluiten of wat is hiervoor nodig? En wat kan beter om nog meer impact te maken?

Voor wie:
- Geïnteresseerde telers eiwitrijke gewassen
- Chefs, Cateraars die meer plantaardig en lokaal voedsel willen serveren
- Winkeliers, speciaalzaken, retailers die willen leren over hoe lokaal & plantaardig succesvol te verkopen
- Beleidsmakers overheden , NGO’s, bedrijven die invulling willen geven aan de eiwittransitie en een duurzamer voedsel- en landbouwbeleid
- Iedereen die ons een warm hart toedraagt en lupine verder wil brengen in Nederland, zodat iedereen hiervan kan profiteren: de boer, het klimaat en ieders gezondheid.

Graag tot de 18e en kom de 17e en 18e langs bij onze stand op het streekplein en/of volg ook het online webinar op 16 januari.

Previous
Previous
December 6

De Top van Onderop

Next
Next
February 6

Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens.