Hoe brengen we de eiwitrijke lupinebonen weer terug op de akkers van Nederlandse biologische boeren en hoe krijgen we de lupinebonen op ieders bord? Zodanig dat iedereen ervan profiteert. De natuur, het klimaat, de boer, de consument, de chef, verwerker……
Lekker Lupine laat zien hoe zij de keten van deze duurzame plantaardige eiwitbron opzetten. Een lokale keten in een wereldmarkt. Dat vraagt om een systeemaanpak, waarbij iedereen nodig is.
Lekker Lupine doet dat door samenwerking op te zoeken en ieders kracht te benutten. De kracht van mensen en organisaties die niet alleen willen maar ook doen. Tijdens de top van onderop gaan we in gesprek over hoe we dit samen voor elkaar krijgen.
Benieuwd naar het hele verslag van De Top van Onderop? Bekijk dan onze kennisbank pagina!
Naast drie plenaire sessies zijn er 30 workshops en panels in drie verschillende rondes. Mogelijk heb je al een keuze gemaakt, maar zo niet, dan kan dat alsnog. In een van de panels zal de keten van Lekker Lupine aan het woord zijn. Meld je nu aan om deel te nemen aan dit panel!
De sprekers:
Ekoboerderij de Lingehof – André Jurrius – bio-dynamisch akkerbouwer
Teler van gezonde plantaardige voeding voor mens en natuur. Wij verbouwen gezond voedsel, voeden het land en inspireren mensen. Van bodem tot lekker eten…. vanuit een hele korte keten. 😊😊
Drees Peter van de Bosch - Lekker Lupine:
Lupine op ieders bord! Lekker Lupine! stimuleert de consumptie en organiseert de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland. Hiermee dragen we bij aan de eiwittransitie en robuuste korte ketens: lupinebonen van eigen bodem; klaar voor de markt!
Sonja Zuijdgeest, keten regisseur Bean Deal
De Bean Deal, officieel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen, is een samenwerkingsverband van meer dan 60 partners uit de agri- en food sector, overheid, kennisinstellingen, en NGOs, en onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie.
Samen zetten wij ons in om in Nederland de voedselketen voor 'vergeten' eiwitrijke peulvruchten zoals veldbonen, lupinebonen en sojabonen op te schalen: veredeling, teelt, verwerking en marktactivatie. Het uiteindelijke doel is een eerlijke en rendabele keten, gezonde bodem en natuur, en een gezond voedselpatroon op basis van plantaardig eiwit.
www.beandeal.nl
Lars Janssen - Jamael Food Group
Jamael Food Group zet zich in voor een gezond voedselsysteem, van land tot klant. Met ons merk BOON willen we het voedselpatroon verbeteren met bonen in de hoofdrol. Daarom worden onze producten zo veel mogelijk gemaakt van in Nederland verbouwde bonen. Door het telen, vermarkten en eten van Nederlandse peulvruchten werken we samen aan de noodzakelijke eiwittransitie voor een beter voedingspatroon en een gezondere keten, bodem en biodiversiteit. Win-win-win!
Louis Panken - Vitam, de bewuste cateraar
Als bewuste cateraar willen we bij Vitam de wereld een beetje beter maken. Daarvoor maken we bewuste keuzes. Bijdragen aan de eiwittransitie hoort daar natuurlijk ook bij. Dit doen we door plantaardig eten lekker en makkelijk te maken. Daarom hebben we Bowls & Beans ontwikkeld; kleurrijke, voedzame bowls waarin peulvruchten zoals lupine en groenten samenkomen. Lekker, gezond én duurzaam. Want lupine is goed voor de biodiversiteit en de bodemvruchtbaarheid. Een goede stap in de voedseltransitie dus. Zo doen we goed voor de mens én de wereld
Lupine van eigen bodem, klaar voor de markt wordt mede mogelijk gemaakt door het ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’ programma.