Bonen zijn gezond, eiwitrijk, goed voor de biodiversiteit en voor stikstofbinding. Al sinds de jaren 80 kennen we de voordelen van bonen op het menu, maar de teelt en consumptie van (Nederlandse) bonen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. De hoofdrol van de boon is langzaam verschoven naar een bijrol. Het ministerie van LNV presenteerde de Nationale Eiwitstrategie in 2020 met hoge ambities voor een meer plantaardig menu. Voor een betere gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving.
In dit eerste programma, ontwikkeld door Sara de Boer en Janno Lanjouw, in de reeks De Bonenrevolutie gaan we op onderzoek uit. Wat weten we eigenlijk over bonen? Waarom blijft de populariteit uit? Waarom willen we eigenlijk meer bonen telen en eten? Een programma over de potentie van dit ondergewaardeerde ingrediënt.
André Jurrius schuift aan tafel met Ruud Timmer, onderzoeker granen, eiwitgewassen en quinoa aan Wageningen Universiteit, Lisette de Jong, voedingsdeskundige, Academie voor leefstijl en gezondheid en Pepijn Schmeink, chef & eigenaar Jack Bean. Met als moderator Nienke de la Rive Box gaan ze samen in gesprek over de potentie van de Nederlandse boon.
Reserveer snel je plek voor dit programma