Lupine diner bij De Biesterhof

Eind augustus 2024 was er weer een lupine diner, georganiseerd door Lekker Lupine, dit maal in samenwerking met regeneratieve burgerboerderij De Biesterhof. Howard Koster en Claudi Rudorf van De Biesterhof heetten alle gasten welkom op de prachtige locatie. Met hulp van Land van Ons zijn ze inmiddels 3 jaar bezig zijn met het opzetten van een landbouwbedrijf dat niet neemt, maar geeft aan de natuur. De teelt van lupine op hun bedrijf draagt daar aan bij.

“Op de Biesterhof werken wij aan een toekomstbestendige landbouw, waarin onder meer aandacht is voor de eitwittransitie (meer plantaardige eiwitten in ons dieet). De lupine past hier uitstekend bij!” – Howard

“Het is erg leuk lunches en diners direct op het land te organiseren waar het voedsel ook vandaan komt. Zo creëer je een verbinding tussen land en burger. Bij het lupinediner leerden gasten ook nog eens over lupine en de eiwittransitie. Zo gingen ze met inspiratie én kennis naar huis.” - Claudi

In de kas aten 33 gasten een uitgebreid 3 gangen diner dat speciaal was samengesteld door kok Hanna Roelsemet haar catering de bedrijf De Keukentuin van Nijmegen.

 ‘Ik kook met lupine omdat ik van Nederlandse gewassen houd en al helemaal van Nederlandse bonen. Lupine vind ik onbewerkt super lekker, maar gefermenteerd al helemaal! Lupine tempeh is/ was een groot succes en ik ben heel benieuwd naar lupine miso en sojasaus. Er zijn zoveel mogelijkheden met Nederlandse producten, tempeh hoeft niet van ver te komen. Het lijkt me super tof als er wordt geëxperimenteerd en ontwikkeld met lupine. We kunnen er mooie producten van maken denk ik!”- Hanna

Als voorgerecht was er een heerlijke shiitake-lupine soep, die werd opgediend met diverse lupine-groenten spreads en met lupine brood dat was gebakken door Streekbakker Jorrit.

 “Ik bak met lupine omdat ik de voedingswaarde van mijn product belangrijk vindt. Eerder heb ik verschillende producten gebakken met gekookte bonen. Sinds kort is er van Lekker Lupine ook het meel beschikbaar, en dat is fantastisch om mee te werken.” - Jorrit

De spreads zijn een product wat door Lekker Lupine is ontwikkeld en nu op de markt wordt gebracht. Diverse cateraars die bijvoorbeeld in ziekenhuizen of bedrijven cateren zijn geïnteresseerd in het opnemen van deze spreads in het assortiment.

Het hoofdgerecht was een combinatie van meerdere hapjes, waaronder een stoofpotje  met lupine, lupine-tempeh én een boekweit salade met kappertjes van vlierbloesem. Boekweit had een speciale plek tijdens dit diner. Onze gast Peter Brul is bezig met het terugbrengen van boekweit op Nederlandse akkers. Net als lupine, is namelijk ook boekweit een superfood die bijna het hele groeiseizoen in bloei staat, dit heeft een gigantisch positieve impact op insect populaties. 

“Voordat de aardappel in Nederland werd geïntroduceerd aten we hier gemiddeld twee keer per dag boekweit, er was in elk dorp een pelmolen. Vandaag de dag is er geen enkele pelmolen meer in Nederland te vinden, en importeren we een forse hoeveelheid uit het buitenland”.

Vóór het toetje nam akkerbouwer Howard ons mee naar het lupineveld, waar hij samen met Yanina Willet van Lekker Lupine alles over de boon vertelde, van bodem tot bord.

 “Lupine is een prachtig veelzijdig gewas. Als vlinderbloemige bindt het stikstof en door zijn lange bloeiperiode is het een feest voor met name de hommels. De eiwitrijke boon zelf leent zich uitstekend voor verwerking, vergelijkbaar met soja, maar smaakt ook prima uit het vuistje. In Zuid-Europa is lupine echt een gezonde borrel snack!”

“Lekker Lupine is bezig met deze wonderboon terugbrengen op de Nederlandse akkers en op het Nederlandse bord. Daarvoor is het nodig om iedereen in de hele keten te verbinden en van elkaar te laten leren, Boeren, verwerkers, verkopers, koks én consumenten.” - Yanina Willet

Project lupine van Nederlandse bodem “klaar voor de markt” is mede mogelijk gemaakt door ministerie van LNV en de EU. Europees fonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.

Previous
Previous

Pakje BOON lupine nu ook te koop via BEUKK

Next
Next

Bonen zijn briljant - interview met Sonja Zuijdgeest