EU project VALERECO
VALERECO is een project dat wordt gefinancierd in het kader van het Horizon Europa-programma. Het project brengt een divers consortium van 15 partners uit 11 landen bijeen en ging officieel van start met een succesvolle kick-off in Athene, Griekenland. Vanuit Nederland is Delphy Projectpartner. Delphy is voor de uitvoering een samenwerking met Lekker Lupine en Ekoboerderij de Lingehof aangegaan. (zie persbericht)
Tijdens de kick-off op 17 en 18 juni 2024 werd een openbaar lanceringsevenement georganiseerd om onderwerpen te presenteren en aan de orde te stellen die verband houden met het doel van het project, zoals productieve, klimaat neutrale, milieuvriendelijke en veerkrachtige landbouwsystemen.
VALERECO heeft tot doel de vaak vergeten voordelen van peulvruchten onder de aandacht te brengen en de integratie ervan in teeltsystemen aan te moedigen, om aldus de milieu duurzaamheid in landbouwproductiviteit te ondersteunen.
De primaire doelstelling is het inzicht in en de toepassing van peulgewassen in de landbouw te bevorderen door de ecologische en economische waarde van de ecosysteemdiensten die peulvruchten bieden in cijfers uit te drukken en te verbeteren. Het project zal de kennis van boeren en landbouwadviseurs bevorderen alsook hun vermogen om acht belangrijke en vier minder belangrijke peulgewassen in hun teeltprogramma’s op te nemen, terwijl tegelijkertijd het bewustzijn van de positieve ecologische en economische impact wordt vergroot.
Waarom zijn de ecosysteemdiensten van peulvruchten belangrijk?
Het opnemen van peulvruchten in teeltsystemen biedt aanzienlijke voordelen, waaronder een gezondere bodem, grotere biodiversiteit en minder behoefte aan kunstmest. Veel boeren echter onderschatten deze voordelen vaak of zijn zich er niet van bewust.
VALERECO levert en meet de belangrijke ecosysteemdiensten die peulvruchten leveren in verschillende teeltsystemen. Het gaat hierbij om belangrijke gewassen die worden gebruikt voor voedsel of diervoeder, evenals secundaire gewassen zoals dekgewassen of levende mulch. In het kader van het project zullen drie belangrijke peulvruchten (sojaboon, erwt, kikkererwt), vijf belangrijke voedergewassen (voederwikke, klaver, witte klaver, rode klaver, luzerne), één minder belangrijk voedergewas (rode hanekop) en drie minder belangrijke zaaddragende peulvruchten (lupine, tuinboon, linze) worden beoordeeld. Deze gewassen kunnen zowel eenjarig als meerjarig zijn en kunnen alleen of in combinatie met andere gewassen worden geteeld.
Voor VALERECO wordt een allesomvattende aanpak gehanteerd die kan worden samengevat als het Identificeren – Valoriseren – Verspreiden van de ecosysteemdiensten van peulvruchten om de kennis, middelen en innovatieve oplossingen te bieden die nodig zijn voor de effectieve teelt van peulvruchten. Deze aanpak behelst:
Identificatie: het uitvoeren van grondige analyses van bestaande ecosysteemdiensten en het onderzoeken van manieren om peulvruchten te integreren in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Valorisatie: het opzetten van negen (9) living labs in zes (6) Europese landen om de omarming van peulvruchten te bevorderen door middel van strategieën voor gedragsontwerp, participatieve proeven en het demonstreren van technische en economische oplossingen.
Verspreiding: het creëren van een digitale hub voor informatie over peulvruchten (Digital Legume Information Hub – DLIH), een beslissingsondersteunend systeem (Decision Support System – DSS) en een e-learningplatform om kennistransfer te bevorderen en de besluitvorming voor boeren en adviseurs te ondersteunen.
VALERECO betrekt meerdere belanghebbenden, waaronder boeren, landbouwadviseurs, onderzoekers, belanghebbenden uit het bedrijfsleven, beleidsmakers en consumenten, bij co-creatieactiviteiten en demonstratie-evenementen om het potentieel van op peulvruchten gebaseerde gediversifieerde landbouwsystemen in de schijnwerpers te zetten in de living labs van VALERECO. Bovendien zullen in het kader van dit project beleidsaanbevelingen worden gedaan en zal nauw worden samengewerkt met nationale en internationale projecten, netwerken en organisaties om ervoor te zorgen dat het materiaal voor capaciteitsopbouw een breed publiek bereikt en kan worden opgeschaald.
Zie project website: VALERECO en projecten website van Delphy - partner van VALERCO