Champignon-lupineburger van Joke Boon

Joke Boon is een culinair schrijver met een grote liefde voor koken met peulvruchten. Ze wordt ook wel de ongekroonde koningin van de peulvruchten genoemd. Super blij zijn we dan ook dat ze nu een recept met lupine heeft gemaakt en dit deelt in dagblad Trouw; een duurzame champignon-lupine burger. Net als ons vindt zij lupine ook een mooi lokaal alternatief voor sojabonen. Lees haar bericht in Trouw hier: Koken met Joke Boon

Eerder schreef Joke al een compleet receptenboek Bonen! Waarom? omdat Joke iedere dag wel peulvruchten kan eten! Echt waar!

Ingrediënten voor 4 burgers of 16 balletjes (4 personen)

• 1 potje lupine á 340 gram, uitgelekt 220 gram
• 125 gram (kastanje)champignons, in plakjes
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, gesnipperd
• 2 theelepel paprikapoeder
• 1 theelepel gemalen komijn
• 2 eetlepel Franse mosterd
• 1 eetlepel tomatenpuree
• mespunt sambal oelek
• 40 gram fijngeraspte wortel
• 55 gram havermout
• een halve theelepel zout, versgemalen peper
• 25 gram walnoot
• 2 eetlepel maizena
• olie

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan, fruit ui 5 minuten al omscheppend. Voeg knoflook en champignons toe en bak 3 minuten mee. Voeg paprikapoeder, komijn, mosterd en tomatenpuree toe, roer door en bak 30 seconden mee. Draai het vuur uit en laat afkoelen.

Doe lupinebonen, walnoot, ui-champignonmengsel, sambal, zout en peper in de kom van de keukenmachine en pureer middelgrof, tot een op gehakt lijkend deeg. Meng met een lepel havermout en wortel erdoor, dit zorgt voor extra structuur. Vorm met koele handen 4 burgers of 16 balletjes, druk stevig aan. Strooi de maizena op een bord wentel de burgers of balletjes erdoor. Laat burgers of balletjes minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.

Verhit 2-3 el olie in een koekenpan bak de burgers 4 minuten aan elke kant bruin en krokant, of de balletjes in 6 minuten rondom.

Previous
Previous

Hummus van lokale lupinebonen

Next
Next

Vegan Cheesecake met lupine en aardbeien