Regenboogsalade met lupine en gort

Een super lokale, goed gevulde maaltijdsalade! Heerlijk als lunch of (bij) het diner. Slow Food , afdeling RijnZoet is fan van de Nederlandse lupineboon en maakte er een heerlijke regenboogsalade van. Sámen met parelgort van Nederlandse bodem. Wát een mooie combi levert dit op. Niet alleen qua kleur op je bord, maar hij is ook lekker voedzaam! Alle bezoekers van de jaarlijkse bloesempicknick van Hoogstam Fruit Hemmen hadden de primeur; zij mochten dit nieuwste recept van SlowFood RijnZoet lekker proeven dit voorjaar. En het leuke is, nu promoten zijn overal onze lokale lupineboon door hem te laten proeven.

Nieuwsgierig? Maak de salade zelf of ga naar deze events waar Slow Food Rijn Zoet ook aanwezig is en proef het!
- de Sint Jansmarkt bij Mergen Metz d.d. 25 juni 2022
- het oogstfeest van ‘De Ommuurde Tuin’ d.d. 24 september 2022.

Ingrediënten voor de salade

·       200 gram gort

·       500 gram gare lupinebonen
(uit glazen pot, direct te gebruiken en te koop bij Odin, Ekoplaza of onder label Smaakt) / of zelf droge lupinebonen wellen en koken (onze bonen zijn te koop bij de Gieterij in Wageningen of Waldfarming)

·       300 gram winterpeen

·       300 gram bleekselderij

·       1 rode ui

·       1 rode paprika

·       3 appels, het liefst met rode schil

·       Een half bosje peterselie

 

Ingrediënten voor de dressing:

·       3 eetlepels koolzaadolie - bijv. die van “Geerts Best”

·       2 eetlepels appelazijn

·       1 eetlepel appelstroop

·       Peper en zout naar smaak

 Bereiding

·       Breng 400 ml water aan de kook voeg de gort toe, zet de warmtebron lager en doe het deksel op de pan en kook de gort droog (dit duurt ongeveer 20 minuten), haal de gort van de warmtebron en laat nog zo’n 10 minuten nastomen met het deksel op de pan.

·       Snijd de winterpeen, bleekselderij en paprika in kleine stukjes, snijd de rode ui in dunne, ringen en hak de peterselie fijn.

·       Maak de dressing door alle ingrediënten in een kommetje te doen en net zo lang te roeren tot alle een egale dressing ontstaat.

·       Verwijder het klokhuis van de appels en snijd deze in kleine stukjes.

·       Meng alle ingrediënten in een mooie schaal door elkaar en roer de dressing erdoor.

Eet smakelijk!

Previous
Previous

Lupine in koude gerechten

Next
Next

Spinazie lupine salade