Vegan Mayo - 100% verspillingsvrij
Deze week, van 7 t/m 13 september 2021 is het de Verspillingsvrije week. Daarom delen we je een heel passend en lekker recept! Gooi nooit meer het lupinewater uit het glazenpotje van onze bonen weg, maar gebruik het om er Mayonaise van te maken of Merinques.
Food fotograaf en stylist Marleen Visser deelt het recept met Lekker Lupine.
Geïnspireerd op haar boek ‘50x Vegan Zuivel’
Vervang de aquafaba (water uit potje kikkererwten door water uit potje van onze lokale lupinebonen)
Voor: 200 ml, ± 5 dagen houdbaar
Bereidingstijd: 15 minuten
Benodigd:
3 el lupine water (vocht uit glazen pot demeter / bio lupine bonen)
1 el appelciderazijn
2 tl ahornsiroop
1 tl dijonmosterd
¼ tl kala namak of zout naar smaak
snufje kurkuma
200 ml druivenpitolie of andere neutrale olie
hoge kom — staafmixer — luchtdicht afsluitbaar bakje
Bereidingswijze:
1. Meng alle ingrediënten behalve de olie in een hoge kom en pureer met een staafmixer.
Voeg zodra het mengsel schuimig is geworden in een heel dun straaltje de olie toe.
Doe dit heel langzaam; dan zal de mayonaise steeds dikker worden. Mix minimaal 5-10
minuten.
2. Bewaar de mayonaise in een bakje in de koelkast.
Voor mosterdmayonaise: voeg 2 eetlepels mosterd toe.
Voor knoflookmayonaise: voeg 2 kleine teentjes of 1 grote teen fijngesneden knoflook toe.
Gebruik de lupine bonen uit de pot voor een salade, spread, curry, soep of andere recepten op deze website.
Dit recept plaatsen we in het kader van de Verspillingsvrije week 7-13 september 2021
De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat € 120,- per consument. Gelukkig worden steeds meer consumenten zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Kijk voor meer info op https://samentegenvoedselverspilling.nl/