Vegan Mayo - 100% verspillingsvrij

Deze week, van 7 t/m 13 september 2021 is het de Verspillingsvrije week. Daarom delen we je een heel passend en lekker recept! Gooi nooit meer het lupinewater uit het glazenpotje van onze bonen weg, maar gebruik het om er Mayonaise van te maken of Merinques.

Food fotograaf en stylist Marleen Visser deelt het recept met Lekker Lupine.
Geïnspireerd op haar boek ‘50x Vegan Zuivel’
Vervang de aquafaba (water uit potje kikkererwten door water uit potje van onze lokale lupinebonen)

Voor: 200 ml, ± 5 dagen houdbaar
Bereidingstijd: 15 minuten

Benodigd:

3 el lupine water (vocht uit glazen pot demeter / bio lupine bonen)
1 el appelciderazijn
2 tl ahornsiroop
1 tl dijonmosterd
¼ tl kala namak of zout naar smaak
snufje kurkuma
200 ml druivenpitolie of andere neutrale olie

hoge kom — staafmixer — luchtdicht afsluitbaar bakje

Bereidingswijze:
1. Meng alle ingrediënten behalve de olie in een hoge kom en pureer met een staafmixer.
Voeg zodra het mengsel schuimig is geworden in een heel dun straaltje de olie toe.
Doe dit heel langzaam; dan zal de mayonaise steeds dikker worden. Mix minimaal 5-10
minuten.

2. Bewaar de mayonaise in een bakje in de koelkast.

Voor mosterdmayonaise: voeg 2 eetlepels mosterd toe.
Voor knoflookmayonaise: voeg 2 kleine teentjes of 1 grote teen fijngesneden knoflook toe.
Gebruik de lupine bonen uit de pot voor een salade, spread, curry, soep of andere recepten op deze website.

vegan mayo - uit 50 x vegan zuivel marleen visser.jpg

Kijk voor meer inspiratie door Marleen Visser op haar website of volg Marleen Visser op instagram.

Of je nou 100% vegan bent of gewoon iets vaker plantaardig probeert te eten, het vinden van goede én lekkere zuivelvervangers kan lastig zijn. Maar daar komt nu verandering in. Marleen Visser leert je hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk zelf thuis kunt maken in haar boek ‘50 x Vegan Zuivel’.

Dit recept plaatsen we in het kader van de Verspillingsvrije week 7-13 september 2021
De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 34,3 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat € 120,- per consument. Gelukkig worden steeds meer consumenten zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Kijk voor meer info op https://samentegenvoedselverspilling.nl/

STV_Logo.png

Samen maken we Nederland #verspillingsvrij

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten. En worden we koploper in het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3.

Previous
Previous

Gevulde paprikaringen met lokale lupinebonen

Next
Next

Meringue van lupinewater