Meringue van lupinewater
Wát een ontdekking! Marleen Visser schreef in haar boek 50x Vegan zuivel een recept voor meriniques op basis van aqua-faba (vocht van kikkererwten) maar kwam er later achter dat je nog veel beter bonen van eigen bodem hiervoor kan gebruiken. Niet alleen omdat dat lekkerder is volgens Marleen (het vocht van de lupinebonen heeft geen bonensmaak), maar ook omdat je dan werkt met een lokaal product waar geen km’s hoeft te maken en de lupineteelt ook nog eens bijdraagt aan gezondere bodems en meer biodiversiteit in eigen land.
Dussss. gooi nooit meer het vocht uit het lupinebonen weg (Gebruik onze potten met bonen, te koop bij Ekoplaza, Odin - Machandel en Smaakt! dan weet je zeker dat er geen toevoegingen in het water zitten).
Ingrediënten
Voor: 8 meringues, 1 week houdbaar (in afgesloten glazen pot of trommel)
Bereidingstijd: 15 minuten + 4 uur
Bereiden
Koffiesiroop:
Verwarm de espresso samen met de suiker in een kleine steelpan op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost en laat afkoelen.
Frambozensaus:
Verwarm de frambozen met de suiker en het water in een kleine steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost en de frambozen uit elkaar vallen. Zeef het mengsel en laat afkoelen.
Meringue:
1. Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng het lupinevocht, cream of tartar, het vanille-extract en het zout in de kom van een standmixer met garde. Zet de standmixer op middelhoge snelheid tot er stijve pieken ontstaan. Voeg vervolgens de suiker in delen toe. Laat iedere eetlepel suiker enkele keren meedraaien tot die volledig is opgelost.
3. Schep het schuim op de bakplaat en verdeel het in tweeën. Lepel de koffiesiroop voorzichtig door het ene deel en de frambozensaus door het andere. Verdeel het schuim met een spatel in meerdere vormen van zo’n 5-7 centimeter doorsnee.
4. Bak de meringue 2 uur in de oven. Doe de oven tussendoor niet open. Zet de oven uit en laat de meringue minstens 2 uur in de oven afkoelen, tot je ze zonder problemen van het bakpapier kunt halen.
Ingrediënten
Voor: 8 meringues, 1 week houdbaar
Bereidingstijd: 15 minuten + 4 uur
Koffiesiroop:
1 shot espresso
50 g suiker
Frambozensaus:
125 g frambozen
1 el suiker
3 el water
Meringue:
120 ml lupinewater (vocht uit glazenpot met lupinebonen)
¼ tl cream of tartar (wijnsteenbakpoeder)
1 tl vanille-extract
snufje zeezout
225 g poedersuiker
kleine steelpan standmixer of handmixer
Een recept van Marleen Visser voor Lekker Lupine (tip volg haar op instagram en zie de mooiste foto’s van heel veel lekkers)
Marleen is foodfotograaf, foodstyliste, recept ontwikkelaar en auteur van:
50 x Vegan Zuivel
Altijd ijs (bekroond met Gourmand Cookbook award)
IJS