Lupine ook voor kinderen

Lekker Lupine vroeg Victoire de Wild, dr. in Voeding en Gezondheid en expert in smaakontwikkeling in de eerste 1000 dagen hoe zij vanuit haar expertise naar lupine kijkt. Gaan kinderen ook lupine eten en wat is daar voor nodig? Lees hieronder haar blog waarin ze vanuit het kind perspectief naar lupine kijkt.

Lupine steeds bekender:
Het gebruik van lupine bij het bereiden van eten hoor je steeds vaker. Nieuwe bronnen van eiwit en vleesvervangers zijn niet meer weg te slaan uit ons huidige dieet. Soja is daarbij een veelgebruikte bron en is inmiddels al een beetje ingeburgerd, maar tegenwoordig kom je lupine ook steeds vaker tegen. Wat is lupine nu precies, waar kan je het voor gebruiken en waar is het goed voor. Is het typisch iets voor volwassenen en hipsters of is het ook goed en gezond voor kinderen? Vaak als er een relatief nieuw product in de markt wordt gezet, roept dat nogal wat vragen op. Op deze prachtige site van Lekker Lupine kan je al veel antwoorden vinden, maar ik wil graag wat meer vertellen vanuit het kind perspectief.

Kinderen zijn bewuster met het milieu bezig
Eigenlijk zijn er best veel overeenkomsten met lupine en kinderen. Kinderen moeten als het ware ook nieuwe smaken leren lekker te vinden en dat gaat ook niet in één dag tijd. Hetzelfde geldt voor lupine, de relatieve onbekendheid van het product roept vragen op bij de consument. “ Lupine ?”, is dat niet een bloem? Ja, lupine behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Ze groeien het makkelijkst op een relatief zure tot neutrale bodem en kunnen stikstof uit de lucht binden, hierdoor verrijken ze de grond. Naast dat de meesten van ons lupine kennen in de vorm als bloemen, kunnen de zaden/bonen van de planten juist gebruikt worden voor consumptie doeleinden bij dier en mens. De zaden zijn hoog in eiwitgehalte en bevatten veel vezels, dit past prima in de het huidige voedselpatroon. Tegenwoordig noemt de schijf van vijf peulvruchten in een apart vak. Sinds de jaren negentig wordt lupinemeel al verwerkt in producten zoals bijvoorbeeld pasta's, pannenkoekenmeel, koekjes en snacks. Kortom best veel voordelen als je deze weetjes op een rij zet, bovendien draag je met het eten van lupine bij aan een beter klimaat. Allereerst, doordat je een vleesvervanger eet, maar ook doordat de planten zelf stikstof uit de lucht aan zich binden. Deze weetjes zijn voor kinderen die tegenwoordig bewuster met het milieu bezig zijn ook relevant om te weten.

“ Deze weetjes zijn voor kinderen die tegenwoordig bewuster met het milieu bezig zijn ook relevant om te weten.”

Blootstellen, blootstellen, blootstellen:
Maar hoe leer je nu een nieuw product eten. Eigenlijk is er één gouden regel: blootstelling, blootstelling en nog een blootstelling. Door herhaaldelijk te blijven aanbieden en te proberen, leer je een product waarderen. Er zijn natuurlijk individuele verschillen en voorkeuren, de ene persoon vindt bijvoorbeeld venkel lekker als groente, terwijl iemand anders juist voorkeur heeft voor broccoli, maar in principe kan je iedere smaak leren eten. Jonge kinderen tot ongeveer 1.5 jaar staan nog erg open voor het aanleren van nieuwe smaken. Zij moeten als het ware hun voedselvoorkeuren nog vormen en het beste doe je dit door een reeks aan verschillende smaken te blijven aanbieden. Een hele opgave als ouder, maar wel de moeite waard om hierin te investeren. Voedselvoorkeuren worden namelijk vroeg in je leven bepaald en zijn voorspellend voor later eetgedrag. We weten hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen, dus het is makkelijker als je van jongs af aan een gezond eetpatroon aanleert.

“Hetzelfde geldt voor het leren eten van lupine, hierbij geldt eigenlijk ook, gewoon gaan doen en vooral lekker uitproberen.”


Eetadvies voor kinderen
In mijn praktijk leer ik ouders letten op de eetsignalen van hun kinderen en vertel ze wat deze betekenen en hoe je daar vervolgens het beste mee om kunt gaan. Daarnaast kijk ik met een gecertificeerde methode naar de interactie tussen ouder en kind en geef de ouders handvatten om hun kind een gezond eetpatroon aan te leren.

oktober 2020
Victoire de Wild, Adviesbureau Groente & meer, eetadvies voor kinderen.

Bio dr. ir. Victoire de Wild
Het menselijk gedrag heeft Victoire de Wild van jongs af aan gefascineerd: waarom doen mensen wat ze doen terwijl ze weten dat het niet goed voor ze is? En kan je dit gedrag veranderen? Daarom behaalde zij als aanvulling op haar studie en baan in de levensmiddelentechnologie haar bachelor Psychologie (cum laude). De combinatie van deze twee wetenschappelijke benaderingen vond zij zo interessant dat ze besloot te promoveren in Voeding en Gezondheid met als onderzoeksgebied kinderen en eetgedrag. Door haar onderzoek naar smaakvoorkeuren en smaakontwikkeling bij kinderen heeft zij zich nog verder verdiept in dit onderwerp, en vindt zij het dan ook fantastisch dat ze ouders nu concreet kan helpen met al haar kennis en ervaring. Naast het advies werk, is Victoire als docent verbonden aan de Wageningen Universiteit bij de afdeling sensorische wetenschappen en eetgedrag.

Achtergrond/opleidingen

  • Gecertificeerd VIPP-SD/FI Coach (opleiding Coach Video Interventie Positive Parenting Sensitivity Discipline/Feeding Intervention, Leiden Universiteit, 2016)

  • Smaakontwikkeling de eerste 1000 dagen (2015 - heden)

  • PhD/Doctor in Voeding en Gezondheid (Dr., Wageningen Universiteit & Research, 2010 - 2015)

  • Verschillende stuur/werkgroepen/organisaties op het gebied van kinderen, gezondheid en eetgedrag (2010 - heden)

  • Bachelor of Science Psychologie (BSc, Leiden Universiteit, 2005 - 2009)

  • Master of Science Levensmiddelen Technologie (MSc, Wageningen Universiteit, 1985 - 1991)

  • Vrijwilliger bij De Kindertelefoon (2020- heden)

  • VIPP methode: http://vippleiden.com/

  • Project: https://www.habeat.eu/

  • Project: http://www.babyseerstehapjes.nl/

Previous
Previous

Lekker Lupine in het Parool

Next
Next

Restaurantactie in Trouw