Smaakvrienden van de lupineboon door masterchef Angélique Schmeinck

We gaan het nóg makkelijker en aantrekkelijker maken om lupinebonen te eten. Lekker Lupine vroeg masterchef Angélique Schmeinck om de smaakvrienden van de lupineboon visueel in kaart te brengen via een culinaire mindmap. Smaakvrienden zijn ingrediënten die qua smaak goed passen bij lupine. Met dit overzicht kan je nóg makkelijker gerechten met de hele lupineboon samenstellen. Omdat lupine voor velen nog een onbekend ingrediënt is, is het handig om te weten wat er nu lekker bij gaven veel chefs aan. Natuurlijk konden we niemand beter dan Angélique vragen. Ze is een echte smaakexpert en heeft op de grootste podia gekookt! Eerder stelde zij al voor vele ingrediënten de smaakvrienden samen en maakte hier hele duidelijke culinaire mindmaps/ ‘flavour-graphics’ van. In de praktijk blijken deze visuele overzichten veel inspiratie aan professionele chefs, maar ook aan de thuis-koks. Lekker Lupine is nu blij met dat we 2 mindmaps kunnen delen van de lupineboon; één voor warme gerechten en één voor koude gerechten.

Nu terugkijken online inspiratie bijeenkomst met Angélique Schmeinck, SFYN Wageningen en Lekker Lupine
Natuurlijk is Wereld Peulvruchten Dag op 10 februari 2022, een mooi moment om de visualisaties te lanceren. SFYN Wageningen hoste samen met ons een online event waar Angélique de culinaire mindmaps van de lupineboon presenteerde en SFYN de lupine kookchallege heeft toegelicht. De bijeenkomst is gratis voor studenten en consumenten. Aan professionals wordt een vrijwillige donatie gevraagd voor Lekker Lupine om de missie om de plantaardig eten via de lupineboon op ieders bord te krijgen te kunnen versnellen.

Over meesterkok Angélique Schmeinck:

Nederland heeft maar twee vrouwelijke meesterkoks, één daarvan is Angélique Schmeinck.  We zijn dan ook super trots dat zij voor Lekker Lupine de Smaakvrienden van de lupineboon in kaart wil brengen! Haar culinaire leven gaat veel verder dan de keuken: ze schrijft, presenteert, entertaint, experimenteert, adviseert, fotografeert en reist de wereld af om de grenzen van het culinaire te overstijgen. Met haar kookboeken (oa de Smaakvrienden serie en het samen met Peter Klosse geschreven Nieuwe Proefboek), TV-programma’s bij oa 24Kitchen, eetschilderijen, luchtballon restaurant en de Art&Eat activiteiten in haar culinaire galerie in Velp verdiept en verspreidt ze haar culisofie: de wijsheid van de keuken. Kijk op haar website voor meer informatie.

Samenwerking met Keep Food Simple
Stichting Keep Food Simple en Lekker Lupine gaan samen aan de slag om meer voedingswaarde van lupine op de Nederlandse eetborden te krijgen. Dat doen we door kennis over teelt en eigenschappen van de lupine te bundelen en in te zetten voor productontwikkeling. Zo kan een breder assortiment van voedingsmiddelen met lupine op de markt beschikbaar komen. En de opgedane kennis kan weer worden toegepast voor producten met andere peulvruchten. Zo bouwen we samen aan eiwitrijke, smakelijke en betaalbare voeding van plantaardige oorsprong. Keep Food Simple maakte de realisatie van deze culinaire mindmaps mede mogelijk door een donatie. Natuurlijk zijn we vanuit Lekker Lupine super blij met deze nieuwe waardevolle leden in de Lekker Lupine community!

Slow Food Youth Network (SFYN)
De Wageningse jongerenafdeling van SFYN nam het initiatief om een kookchallenge voor lupine te organiseren en host samen met ons tijdens wereld peulvruchten dag de online bijeenkomst waar zij de challenge toelichten.

Wereld Peulvruchtendag
Vanaf 2019 wordt jaarlijks op 10 februari 'Wereld Peulvruchten Dag' (World Pulses Day) gehouden. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de voordelen van peulvruchten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Lekker Lupine omarmt deze dag nu voor het 2e jaar. We nodigen iedereen uit op om recepten met lupine te maken en te delen met Lekker Lupine per mail zodat we deze kunnen delen met de community en op de receptenpagina op deze website. En natuurlijk is dit de perfecte dag om de smaakvrienden van de lupineboon met iedereen te delen!

Angélique Schmeinck over de lupineboon

“De lupineboon heeft een fantastische bite. Voeg als basis zeezout en limoen- of citroensap toe en maak een keus uit de smaakvrienden om jouw unieke salade samen te stellen.
Wil je hem warm eten, fruit dan als basis een sjalot en wat knoflook toe en maak dan een keuze uit de smaakvrienden.”

Previous
Previous

Smaakvrienden van de lupineboon door Angélique Schmeinck

Next
Next

Aanbevelingen om consumenten te verleiden