Versnellings programma eiwit Overijssel & Lekker Lupine

Versnellingsprogramma eiwit stimuleert teelt en afzet eiwitrijke gewassen en werkt samen met met Lekker Lupine

De provincie Overijssel stimuleert via het versnellingsprogramma eiwit de teelt en verwerking van eiwitrijke peulvruchten. Doel is om, samen met partners, de productie van plantaardige eiwitten tot een volwaardige keten in de agrarische sector te laten groeien die ook economisch interessant is voor agrariërs en verwerkende bedrijven. De teelt van eiwitrijke gewassen past goed in het streven naar een duurzame kringlooplandbouw. De gezamenlijke aftrap van het versnellingsprogramma eiwit door de provincie en Lekker Lupine vond op 10 juni plaats op het biologisch akkerbouwbedrijf van Jantine en Bas Tempert in Lemele. Zij telen lupine, een vlinderbloemig gewas en een belangrijke eiwitbron. Zij zijn aangesloten bij Lekker Lupine; die de teelt en afzet van biologische lupinebonen organiseert samen met de Lekker Lupine community. Op 10 juni wisselden lupinetelers en telers en ketenpartners van eiwitrijke gewassen kennis en ervaring uit over de teelt en afzet. André Jurrius, Laurens van Run deelden kennis over de teelt, Bas Tempert deelde kennis over waarom hij dit jaar ook lupine is gaan telen en Marieke Laméris vertelde over ketensamenwerking en organiseerde een lupineproeverij.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: ”De teelt van eiwitrijke gewassen is om meerdere redenen interessant . De gewassen dragen bij aan meer biodiversiteit, ze bevorderen een goede bodemgesteldheid en ze helpen bij het sluiten van kringlopen op en tussen agrarische bedrijven. De vraag onder consumenten naar plantaardige eiwitten neemt toe, dat is te zien aan de groei van de afzet van vleesvervangende en plantaardige zuivel producten. De teelt van eiwitrijke gewassen biedt boeren en verwerkers in Overijssel daarom kansen.”

De teelt van vlinderbloemigen is op dit moment nog geen verdienmodel voor agrariërs. Dat komt omdat het aanbod nog te klein is voor de vraag die verwerkende bedrijven hebben voor hun eindproducten. En doordat vlinderbloemigen lang uit beeld zijn geweest is er veel kennis over de teelt verloren gegaan en zijn de gewassen ook te weinig doorontwikkeld. Meer consumptie en teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland bevordert ook duurzaamheid op wereldschaal. Naast duurzaamheidsredenen willen Europa en Nederland ook minder afhankelijk zijn van plantaardige eiwitimport van ver en zetten daarom in op meer zelfvoorzienendheid van plantaardige eiwitten, gericht op humane consumptie.

Kennisuitwisseling
Op 10 juni verzorgde Lekker Lupine een kennis sessie in het bloeiende lupineveld voor telers en geïnteresseerde telers. Laurens van Run, André Jurrius en Marieke Laméris gingen in gesprek over zaaimethodes, onkruidbeheersing, ziektes bestrijden, oogst, bodem bewerking en veredeling kwamen aan de orde. Ook kwamen onderwerpen als afzet, verdienmodellen en samenwerking met andere eiwitrijke gewassen aan de orde, zoals via de onlangs opgerichte producenten organisatie Eiwitboeren van Nederland. Natuurlijk werd er ook geproefd: want wát kan je er nu mee in de keuken en hoe smaakt het vindt iedereen belangrijk. Zo werkt Lekker Lupine samen met verschillende chefs en cateraars die de lupinebonen in allerhande gerechten weten te verwerken. Deze keer verzorgde de De Wilde Keuken Catering uit Voorthuizen een proeverij van salades, spreads en een lupine muffin.

Ketensamenwerking
Vanuit het versnellingsprogramma eiwit wordt dit jaar de teelt van ongeveer 50 hectare vlinderbloemige gewassen bij verschillende agrarische bedrijven ondersteund. Het gaat daarbij om veldbonen, lupine en sojabonen. In 2023 moet dit gegroeid zijn naar 100 hectare in balans met meer afzet. Samenwerking tussen alle bedrijven in de keten is belangrijk voor het succesvol uitbreiden van de teelt van eiwitrijke gewassen. Ook is het van belang dat de vraag evenredig stijgt, zodat vraag en aanbod in balans groeien. Per teelt zijn daarom praktijknetwerken gestart met de betreffende akkerbouwers, verwerkers en deskundigen. Er zijn al vijf praktijknetwerken gestart. Een van de netwerken is dat rond de teelt van lupine met daarin ook het bedrijf van Jantine en Bas Tempert. Dit netwerk wordt begeleid en is aangesloten bij Lekker Lupine. De andere zijn De Nieuwe Melkboer voor soja en Erve Mentink, Agrifirm en Velema voor veldbonen.

Green Deal Vlinderbloemigen
Het programma sluit aan op de op handen zijnde Green Deal Vlinderbloemigen waarbij de teelt en verwaarding van eiwit wordt gestimuleerd op landelijk niveau. Lekker Lupine is een van de organisaties die Overijssel vanuit het versnellingsprogramma eiwit ondersteunt. Lekker Lupine is een platform voor consumenten, telers, koks en producenten die de lupineboon van Nederlandse bodem op ieders bord wil krijgen door vraag en aanbod in balans te laten groeien.

Previous
Previous

Veldexcursie WUR studenten

Next
Next

Lekker Lupine op de BioVelddag 2022