Rens Kroes’ falafelballetjes

Rens Kroes, Kookboeken schrijfster en foodblogger met op instagram 368.000 volgers, kwam in de zomer op bezoek bij Lekker Lupine. “Na mijn bezoek aan biodynamische agrariër André, die het gewas verbouwt, ben ik zó enthousiast geworden over deze plantaardige eiwitbron, dat ik deze boon graag bij jullie introduceer (wie kent hem al?)”

Lees meer over haar bezoek aan Lekker Lupine op haar blog.
Rens maakte een heerlijk gerecht van lupine die ze graag met ons deelt: falafel balletjes.

“Deze heerlijke falafel van lupine uit de koekenpan is ontzettend voedzaam, vullend en heerlijk in maaltijdsalades of een pitabroodje (of blaadjes spitskool). Ik vind ze het lekkerst met een tahin sausje!”

Ingrediënten (60 falafel balletjes)
425 g kikkererwten, geweekt en gekookt of uit pot (uitgelekt)
425 g lupine bonen, geweekt en gekookt of uit pot (uitgelekt)
70 g havermeel
½ citroen
20 g peterselie
85 g ui
6 teentjes knoflook
2 tl zeezout
3 tl komijnpoeder
mespuntje kardemompoeder
1 tl korianderpoeder
mespuntje cayennepeper
1 el tahin
Olijfolie, om in te bakken

Dressing
De lekkerste tahin dressing ever 

Bereiding (of kijk de video vanaf haar instagram account hier)
Pers de citroen boven de keukenmachine of blender uit. Snipper de ui en knoflook grof en voeg samen met de andere ingrediënten (behalve olijfolie) bij het citroensap. Mix tot een dikke, grove pasta. Schep de pasta in een schaal. Het moet dik genoeg zijn om er stevige balletjes van te maken. Als de pasta te vochtig is, voeg dan wat extra meel toe en meng opnieuw. Maak je handen nat en draai ongeveer 60 balletjes.

Verwarm een grote koekenpan en doe er een kleine scheut olie in (niet te veel). Voeg de balletjes één voor één toe en druk te een beetje plat. Bak ze op middelhoog vuur totdat ze gekleurd zijn. Draai ze om met een tang of spatel en bak ook de andere kant. Ga zo door totdat je alle balletjes hebt gebakken. Maak eventueel de dressing. De falafel is heerlijk in een maaltijdsalade! Geniet 😉

Iets teveel falafel? Deel de ingrediënten door de helft of vries ze in!  (of kijk de video hier)

Rens Kroes bezoekt team Lekker Lupine. Zomer 2019. In het lupineveld met teler André Jurrius.

Rens Kroes bezoekt team Lekker Lupine. Zomer 2019. In het lupineveld met teler André Jurrius.

Previous
Previous

Ravioli van lupine met een romige vulling van lupine en Saffraansaus

Next
Next

Frittata van de Green-egg