Groente lupinecurry met bloemkoolrijst

Jan Willem Bloem van De Waldhoorn in Otterlo hoorde van het Lekker Lupine en dacht “dát is iets voor ons”! In de 200 jaar oude boerderij ontvangt de familie sinds jaar en dag toeristen die de Veluwe bezoeken. Jan-Willem ervaart dat de toerist steeds vaker vegetarisch wil eten. Daarnaast vindt hij het ook steeds belangrijker met kwalitatieve, lokale en duurzame ingrediënten te koken. En natuurlijk zódanig dat een groot publiek het heerlijk vindt!

Tijdens de 2e lockdown zijn ze zich zelf volop gaan uitdagen om nieuwe recepten te ontwikkelen. En zie hier het jongste resultaat: een Groente curry met lupine en bloemkoolrijst.

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten Currypasta:
1 bos verse koriander
5 tenen knoflook
2 st rode peper
3 cm verse gember
12 eetlepels gedroogde kokos
1 blik grote tomatenpuree
12 eetlepels arachideolie
4 eetlepels gerookte paprika
4 eetlepels garam masala
2 eetlepels suiker
2 eetlepels gemalen zwarte peper
2 eetlepels geroosterde korianderzaad
1 eetlepel geroosterde komijnzaad
2 eetlepels kurkuma
1 eetlepel cayenne peper
1 eetlepel zout 

Bloemkoolrijst:
400 gr bloemkoolrijst (zelf te maken of kant- en klaar te koop)

Ingrediënten groentecurry:
1 courgette
1 flespompoen
200 gram doperwten ( bij voorkeur diepvries)
1 potje lupinebonen (Smaakt of Machandel)
Peterselie en komijnzaad om te decoreren
200 ml kokosmelk

Bereidingswijze:
1. Kook de bloemkoolrijst zoals beschreven op de verpakking.
2. Snij de courgette in de lengte door en haal de zachte kern er uit met een lepel snij de gehalveerde courgette in halve maantjes.
3. Schil de pompoen en haal de zaden er uit ( tip leuk om te drogen)
4. Snij nu de pompoen in blokjes van 2x2 cm kook de pompoen voor in kokend water 5 min.
5. Doe de pompoen en de courgette in een pan en bak deze op middelhoog vuur 3 minuten ( af en toe omscheppen)
6. Giet de lupine bonen af en voeg deze toe laat dit alles nog 2 minuten op laag vuur bakken.
7. Doe 4 eetlepels of 4 blokjes curry pasta door de groentemix voeg de kokosmelk toe

Verwarm de hele mix tot aan het kookpunt. Voeg nu pas de doperwten toe, als je ze er eerder door doet zal de smaak en kleur deels verloren gaan. Roer het geheel een paar keer door en laat 2 minuten op laag vuur langzaam warm worden. Doe de bloemkoolrijst in een diep bord en schep daarover de groenten met currysaus, garneer dit alles met wat komijnzaad en verse peterselie.

Voeg eventueel nog wat geroosterde zaden toe. De zaden bak je op voorzichtig zonder olie tot ze bruin van kleur zijn.

No waste tip:
Wanneer je de curry pasta in porties wil invriezen, neem een ijsblokjes vorm doe hier de curry pasta in en vries deze in. Wanneer ze bevroren zijn, haal je ze uit de vormpjes en bewaar je ze in een doosje in de vriezer.

groentecurry met lupine van De Waldhoorn.jpg
Previous
Previous

Chili sin carne met lupinebonen

Next
Next

Ravioli van lupine met een romige vulling van lupine en Saffraansaus