Duurzame delicatessenwinkel & biologische catering omarmt lupine.

Lekker, duurzaam én biologisch eten en drinken wordt steeds gewoner merkt ook Judith Keijzer van Vreemde Streken uit Wageningen.

Wist je dat de Vreemde Streken al zo’n 15 jaar bestaat? Wij hebben een paar vragen gesteld aan Judith, de oprichtster en eigenaresse.

De interesse van Judith voor lokaal voedsel is al begonnen in haar jeugd toen ze een bijbaantje kreeg op een biologische boerderij. Daarnaast was ze ook wel te vinden bij linkse groepen. Hier werd ze zich er bewust van dat eten politiek is en dat de keten korter zou moeten om eten eerlijk te verdelen. En dit is dan ook verder gegaan tot het beginnen van Vreemde Streken in Wageningen. Wat begon als lunchroom en besloten feestruimte is nu uitgegroeid tot een duurzame delicatessenwinkel  & biologisch cateringbedrijf. Volgens Judith is eten een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen, en hier kunnen wij het alleen maar mee eens zijn! Wat Vreemde Streken zo bijzonder maakt, is dat ze van begin af aan al biologisch zijn en werken met streekproducten, en dus nu ook met de lupinebonen van Lekker Lupine.

winkelschap vreemde streken.jpg

Lupine op de menukaart en in het winkelschap vanwege meerdere redenen:


Nadat Judith hoorde dat Lekker Lupine de teelt en afzet van de bonen wil gaan vergroten is ook zij er mee gaan koken. Ze heeft in het verleden wel eens eerder wat met lupine gemaakt, maar dat was vaak eenmalig. Lupine is nu dan ook op de lunchkaart van de Vreemde Streken gezet, vooral vanwege eiwittransitie en de lage footprint. Daarnaast zijn de hoge gezondheidswaarden en dat het biologisch en lokaal is, ook belangrijk. Want zoals ze zelf zegt: ‘Waarom zou je soja van ver weg halen als je lupine gewoon hier kan telen en kopen’? 

Samenwerken in een deelkeuken:
Vreemde streken werkt samen met verschillende ondernemers. Zo maakt Douwe van LokaalVerhaal gebruik van de deelkeuken van Vreemde Streken die te huur is voor duurzame lokale voedselmakers. Hier is hij bezig met urban funghi van lokale paddenstoelen uit Ede. Hiernaast werkt ze ook samen met Giel van ‘Wat in t vat zit’ en Paula van Paula’s Catering. Paula maakt ook gebruik van de deelkeuken van Vreemde Streken. Bovendien koopt ze samen met met Paula en Giel onze lupine in! Tot slot staat de vriezer van Freeze4Ease in de winkel waar je home-made lupinefalafel kan kopen: thuis alleen maar opwarmen!

Een tip voor horecaondernemers? Er is door Lekker Lupine al een hele sprong gemaakt om de horeca te ondersteunen die aan de slag wil met lupine. Koken met lupine wordt je dus heel toegankelijk gemaakt!

Benieuwd waar ze nog meer mee bezig gaat? Ook Judith heeft het recept van Joke Boon gelezen in de Trouw en wil ook graag een lupine burger van urban fungi, lokale paddenstoelen, uitproberen. Voor nu heeft ze in ieder geval een heerlijke frisse humus lupine en kikkererwten op het menu staan! Benieuwd naar het recept? Houd de socials in de gaten.

Previous
Previous

Foodinspiration Outdoor met lupineworkshop

Next
Next

Rabobank biedt Lekker Lupine podium